Sokat halljuk manapság a tévében, rádióban, és olvassuk interneten, hogy mennyire káros hatással van ránk a túlzott sófogyasztás, az adalékanyagok, ízfokozók és ételízesítők bevitele szervezetünkbe. Épp ezért érdemes mi magunk elkészítsük az ételízesítőt házilag. Ehhez szükségünk lesz zellerre, petrezselyemre, sárgarépára, karalábéra, hagymára, kétféle paprikára és paradicsomra.
Az ételízesítőt házilag könnyedén elkészíthetjük: öt darab sárgarépát, két fej paradicsomot, a zellergumót szárával együtt, a nagy csokor petrezselymet és a többi zöldséget (két paprikát, egy fej hagymát és egy karalábét) apróra szeleteljük a káposzta szeletelővel. Ha ezzel elkészültünk, kiterítjük az egészet zsírpapírra, és meleg helyre tesszük száradni úgy, hogy óvjuk a napfénytől.
Az ételízesítő házilag nagyon praktikus, sokkal intenzívebb ízeket is el lehet érni vele, és sokkal egészségesebb, mint az, amit az üzletben vásárolunk. Ha hagytuk három napot száradni, utána pár órát kirakhatjuk a napra is, ezután rakjuk turmixgépbe az egészet, és daráljuk össze. Ezután keverjük el az egészet három nagy kanál sóval, és készen is vagyunk.
Az ételízesítő házilag készített változata nem csak takarékos, hanem egészséges is. Nyár végén, amikor teremnek a kertben a zöldségek, érdemes annyit készíteni belőle, amennyit csak tudunk, hisz a só miatt nem romlik meg, és megőrzi az ízeket akár hat hónapon keresztül is.