Savanyítás házilag

Savanyítani nagyon gyakran szoktunk a konyhában.Erre használhatunk a boltokban kifejezetten erre a célra alkalmas készítményeket, azonban számtalan természetes megoldás is kínálkozik házilag a savanyításra. Mindenki konyhájában megtalálható a tejföl, az aludttej, a joghurt, a kefir, a citrom- vagy narancslé, illetve savanykás gyümölcsök.

Savanyítás házilag

Savanyítás házilag

Ha a savanyító szert is magunk szeretnénk elkészíteni, akkor nyugodtan készítsük el házilag a felsorolt tejtermékek valamelyikét. A savanyúság elfogyasztása után, általában megmarad a leve. Ezt sokan kiöntik a csapba, pedig ebből kiváló minőségű fűszerecetet is készíthetnénk házilag. A savanyítást érdemes a főzés végén megtenni, mert az étel nélküle hamarabb megfő. A főtt ételt házilag kis adagokkal savanyítsuk, közben kóstoljuk, így biztonsággal elérhető a kívánt íz hatás. Nem kell attól félnünk, hogy túlságosan savanyú lesz az étel.

Előfordulhat azonban, hogy a saláta leve túl savanyúra sikeredik. Ilyenkor nem kell kiöntenünk és elölről kezdeni az egészet, hanem egy nagyon olcsó trükkel is meg lehet oldani a problémát, így a saláta sem veszik kárba. Egy száraz kenyér, zsömle vagy kifli darabot tegyünk a salátalébe, mely fel fogja szívni a nedvességet. Eközben már készíthetjük is az új levet, de figyeljünk arra, hogy a kívánt savanyúságnál kisebb mértékűt készítsünk, mert a zöldség már magába szívott valamennyit.

  
Iktatva: Kamra, Konyha, Receptek Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013