A hal nagyon egészséges, azonban sokan nem állnak neki a készítésének, mertbonyolultnak tartják az előkészítő műveleteket. A hal tisztítása és filézése azonban nem annyira bonyolult házilag sem, mint gondolnánk. Ha vannak horgászok a családba, akkor előbb-utóbb úgyis muszáj lesz megtanulnunk a hallal bánni.
Ha nem fogjuk, hanem vásároljuk a halat, akkor nagyon oda kel figyelni, hogy megfelelő minőségű, vagyis friss legyen az áru. A friss hal szeme domború, fényes és fekete. Ha megszagoljuk kellemes szagot szabad csak éreznünk. Ha fogtuk a halat, akkor kifogás után gyorsan nyelessünk le vele egy kiskanál ecetet, így elkerülhetjük, hogy a pocsolyára emlékeztető íze legyen.
A vásárolt vagy fogott hal házilag történő feldolgozásának első lépése, hogy folyóvízben jó alaposan átmossuk, majd leszedjük a pikkelyeit és ezután ismét megmossuk. A pikkelyeit a legkönnyebb úgy eltávolítani, ha közben a farkát fogjuk. A belső szerveket óvatosan vegyük ki, majd a “kibelezett” halat gyorsan locsoljuk meg citromlével. Ezzel a művelettel házilag elérhetjük, hogy ne legyen büdös a hal.
A hal készítésének következő lépése házilag a filézés. A hal fejét csak a felszeletelés után szabad levágni. A fejétől a farkáig ejtett bemetszés mentén tudjuk könnyedén eltávolítani a gerincét. A hal szeletelésénél viszont fordítva a farkától a fejéig haladjunk.