Karácsony estéjén nem hiányozhat a finom szaloncukor, akár a fa alá csempésszük, akár díszítjük vele a fánkat. A marcipános szaloncukor házilag is elkészíthető. Ha a készítésbe bevonjuk a gyerekeket is, akkor mindamellett, hogy ügyesednek, kiváló családi délutánt tölthetünk együtt.
A marcipános szaloncukor házilag készítve kissé időigényes, de amikor majd megkóstoljuk, bátran kijelenthetjük, hogy megérte időt szánni az elkészítésére. A darált mandulát cukorral összekeverjük, és teszünk bele néhány csepp mandulaaromát is, így még finomabb lesz. Ezután tegyük oda főni, majd kanalanként lassan adagoljunk vizet hozzá. A vízzel csak óvatosan bánjunk, hisz akkor jó a massza, ha viszonylag kemény.
Ha megfőtt a massza, akkor két lehetőségünk van. Az egyik, hogy ha egy keveset hűlni hagytuk, golyókat formálunk belőle, a másik szerint tepsibe simítjuk, majd felvágjuk. Ha a tepsis megoldást választjuk, akkor olyan formát kapunk, mint a bolti szaloncukor, ellenben ha golyókat készítünk, akkor inkább bon-bon típusú lesz. A kihűlt darabokat óvatosan forgassuk olvasztott csokoládéba, és készen is van a marcipános szaloncukor házilag.
Ha úgy érezzük, hogy tudunk többet is készíteni, akkor a marcipános szaloncukor házilag készítve ajándéknak is jó választás. Barátnőkkel közösen készítve pedig kiváló időtöltés, tartalmas együttlét. Mindemellett nemcsak finom szaloncukrot készítünk, de olcsóbb is lesz, mint ha készen vennénk meg a boltban.