A tavasz beköszöntével ugyanúgy, mint télen rengeteg az influenzás, megfázásos beteg felnőtt és gyerek. A megfázással általában köhögés is társul, ami elég kellemetlen, főleg ha éjszaka pihenni sem tudunk tőle. A gyógyszertárakban kapható többféle köptetőszer, de mi magunk is készíthetünk köptetőt házilag, amely segít feloldani a váladékot.
Rengeteg gyógynövény ismert köptető hatásáról, így könnyedén elkészíthetjük a köptetőt házilag. Egy egyszerű recept szerint két marék friss útifű levelét apróra darálunk, majd péppé főzzük 30 dkg cukorral és 25 dkg mézzel. Egy kevés vizet töltünk alá, hogy ne égjen oda. Ezeket alacsony hőfokon összefőzzük, míg barna masszát nem kapunk. Még melegen üvegbe töltjük, megvárjuk, míg kihűl, és hűtőszekrényben tárolva szükség szerint használjuk.
Köptetőt házilag hagymából is készíthetünk a következőképpen: egy nagy fej hagymát bevagdosva felteszünk főni 1 dl vízben. A forrástól számítva körülbelül fél órán keresztül főzzük. Ez idő alatt 4 evőkanál cukrot karamellizálunk egy másik edényben, majd felöntjük 1 dl vízzel, és addig főzzük, amíg felolvad a cukor. A hagymafőzetet szűrés után összekeverjük a karamellizált cukorral, és máris fogyasztható.
Ezeken kívül még számos köptető hatású növényeink vannak, amelyekből érdemes otthon tartani, akár üzletből vásárolunk meg belőlük néhány félét, akár begyűjtjük azokat érésük idején. Ilyenek: a foghagyma, a bodza, a szurokfű, a málnalevél stb.