Gombaszárítás házilag

A gyümölcsök aszalásáról, szárításáról már mindenki hallott, ez egy általános dolog. A gombaszárítás azonban nem terjedt el még nagyon a hétköznapokban, pedig ez sem egy nagyon bonyolult művelet. A boltokban sokan láttak már szárított gombát, azonban házilag valószínűleg nem sokan készítették még el. A szárítás során ugyanaz történik, mint a gyümölcsök és zöldségek esetében, a gomba víztartalmát csökkentjük.

Gombaszárítás házilag

Gombaszárítás házilag

Házilag a szárításra szinte minden gombafajta alkalmas, a legközismertebbek közül akár a vargánya, akár a csiperke szárításának nyugodtan kezdjünk neki. Fontos, hogy a házi szárításnál válogassuk szét fajtánként a gombákat, hiszen a száradási idejük különbözhet. Ezután tisztítsuk meg őket és vágjuk le a felesleges részeket, majd hosszában szeleteljük fel a gombadarabokat egy éles kés segítségével jó vékonyra.

A házilag történő szárítás alapszabálya, hogy a szárítandó gombadarabok ne érjenek egymáshoz. Ennek a megvalósításához több módszer is a rendelkezésünkre áll. Felfűzhetjük őket cérnára, de ha egy textildarabra kiterítjük őket az is ugyanolyan jó megoldás. A kiszáradt darabok tárolására is nagy gondot kell fordítanunk. Ha nem megfelelően tároljuk őket, akkor könnyen megpenészedhetnek vagy megmolyosodhatnak.

A tárolásra a műanyag zacskó vagy a befőttes üveg a legjobb megoldás. Az üvegekre érdemes ráírni, hogy mi van bennük, mert egy idő elteltével már nem biztos, hogy ránézésre meg tudjuk állapítani az aszalványok fajtáit.

  
Iktatva: Házi praktikák Címkék: , , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2014