A tavasz és a nyár ízeit szörpökben és lekvárokban tehetjük el magunknak a télre. Az utóbbi években sok újdonság látott napvilágot, egyik ilyen az aromás mentaszörp készítése házilag.Nem elterjedt minden háztartásban, azonban érdemes megpróbálni, mert nagyon finom üdítőital készíthető belőle.
A hozzávalók nem különböznek az általános szörpök hozzávalóitól. Cukor, citrom, citromsav, menta, szalicil és ivóvíz kell hozzá. Első lépésben a mentaleveleket jó alaposan mossuk meg. Ez nagyon fontos, mert a kertben sok por és szennyeződés rakódhat rá. A mentaszörp készítésének első lépése egy karamelloldat elkészítése. Ehhez 2 dl vízben 20 dkg cukrot kell feloldani, majd addig főzni míg barna karamellt nem kapunk.
Körülbelül két liter vizet kell még felforralni, majd óvatosan a karamellhez önteni. Ezután 180 dkg cukrot is hozzáadunk még és szirupot főzünk belőle. Ha készen van hagyjuk kicsit kihűlni, majd beleteszünk 2 db citromot felkarikázva és a mentaleveleket. A citromot is nagyon alaposan mossuk meg, mert lehet, hogy vegyszerrel kezelt a héja. Ha lehetőségünk van érdemes lehet biocitromot használni a házi szörp elkészítéséhez..
Fedett edényben egy napi tárolás után kivehetjük a léből a citromkarikákat és a mentaleveleket is. A mentaszörpöt forraljuk fel, majd töltsük előzetesen házilag kitisztított üvegekbe. Végeredményképpen körülbelül 3 liter házi mentaszörpöt fogunk kapni, amelyet 10-szeres hígításban fogyasztva jó sok üdítőnk lesz belőle.