A csontritkulás idősebb korban jelentkező betegség. Tünetei nem nagyon vannak, esetleg a gyakori hátfájás utalhat rá. A csontritkulás lehet a magyarázat arra, hogy idősebb korban miért van több csonttöréses beteg. A csontritkulás kezelhető házilag is, azonban mint minden betegségnél itt is megfelelő hangsúlyt kellene fektetni a megelőzésre.
Házilag nagyon egyszerűen készíthetünk például tojásport magunknak. A gyakorlattal ellentétben itt a tojások héját használjuk fel és nem a belsejét. Alapos megtisztítás után a tojások belsejét távolítsuk el, majd a külső részt főzzük egy kicsit. Ezután tegyük a villanytűzhely lapjára, majd törjük addig, míg finom port nem kapunk. Ezt a port különböző ételekbe szórhatjuk bele. Ha nem szeretnénk házilag bíbelődni ilyesmi elkészítésével, akkor sokkal egyszerűbben is tehetünk a csontritkulás ellen.
Az étrendünket kicsit átvariálva fogyasszunk sok kalciumban gazdag ételt, mint például tejtermékeket, tengeri halakat, vagy mogyorót. A gyümölcsök és zöldségek is nagyon hasznosak lehetnek, mint például a brokkoli, a saláta vagy a hüvelyesek. A hagymafélék, mivel sok ként tartalmaznak, szintén hozzájárulhatnak a csontritkulás megelőzéséhez, illetve kezeléséhez.
A foszfort tartalmazó élelmiszerek nagyon nem jók, ugyanis elveszik a kalciumot a szervezetből. Ilyenek például a szénsavas üdítőitalok, köztük a közkedvelt kóla is. A túl nagy mennyiségű só fogyasztása sem kedvező, így ha házilag készítjük magunknak az ételeket, akkor próbáljunk mindenféleképpen kevesebb sót használni.