Cukormáz készítésére sokszor igény lehet házilag is. Manapság még mindig sokan készítenek tortát otthon születésnapra vagy más alkalmakkor. Ahhoz, hogy mutatósabb legyen a torta és persze finomabb is szükséges bevonatot készítenünk, amit a legegyszerűbben egy házilag is gyorsan elkészíthető cukormázzal tudunk a kivitelezni.
A házi cukormáz elkészítéséhez csak kettő összetevőre lesz szükségünk, ami a porcukor és a víz. Egy közepes méretű, átlagos tortának a bevonásához 30 dkg porcukorra és mindösszesen 2-3 evőkanál tiszta vízre lesz szükségünk. Az elkészítés menete a következő: A porcukrot szitáljuk át, hogy egyenletes legyen, majd tegyük bele a vizet és keverjük el. Ezután kezdjük el melegíteni a gázon, majd mikor már az összes cukor felolvadt ne hagyjuk kihűlni, hanem kenjük be vele a tortánknak a felületét.
Ha ízesíteni szeretnénk a házilag készített cukormázunkat megtehetjük akár vaníliás cukorral, akár valamilyen aromával is. Sok aroma meg is színezi, ilyen például a mandula vagy a rum. A mandula aromától zöld színt, míg a rumtól barnásat kapunk.
Ha nem tortára, hanem más süteményre szeretnénk felhasználni a cukormázat akkor kicsit másképpen kell elkészítenünk. Verjünk fel tojásfehérjét, majd ebbe keverjünk bele annyi porcukrot, amennyit elnyel. Nyomózacskóba rakva a kész masszát akár mézeskalácsot akár más süteményeket is tudunk vele könnyedén díszíteni.