A házilag készített egészséges zabropi finom és tápláló is egyben. A házilag készített zabropi lehet annyira finom, sőt akár finomabb is, mint a boltokban kapható ropi. Zabropit készíteni házilag nemcsak azért éri meg, mert sokkal finomabb, hanem mert egészségesebb is. Jóval kevesebb sót tartalmaz mint bolti társai, valamint búzaliszt helyett zablisztből készül.
A házi zabropi elkészítéséhez szükségünk lesz 100 g zabpehelyre amit le kell darálnunk vagy 100 g zablisztre. Egy csipet szódabikarbónára, illetve sóra, 100 g reszelt sajtra, 100 g vajra vagy margarinra és egy tojásra. Legközelebb már fejből is elkészíthetjük, hiszen minden összetevőből 10 dkg-ra lesz szükségünk.
A hozzávalókat keverjük jól össze, majd gyúrjunk belőle tésztát. Ha túl puha akkor érdemes az összedolgozást egy vágódeszkán befejezni amit folyamatosan lisztezünk. Az elkészült tésztából golyókat formázzunk először, majd szintén lisztezett deszkán sodorjunk belőlük ropi alakú rudakat. A kész házi ropikat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd 180 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 20 perc alatt készre sütjük őket.
A tepsibe helyezéskor egy kis távolságot hagyjunk közöttük, mert a szódabikarbóna miatt egy kicsit nőni fognak. Ha készen van hagyjuk kihűlni, majd magas falú pohárban tálaljuk. Az alapreceptet ízlés szerint variálhatjuk. Magába a tésztába vagy a tészta tetejére tehetünk szezámmagot, darálatlan mákot vagy köménymagot is.