Az egyszerű fűszersó otthoni elkészítésének a lényege, hogy sót és egy tetszőlegesen kiválasztott fűszert összekeverünk és már készen is van a házilag készített fűszersónk. A fűszer kiválasztásának alapjául a készíteni kívánt étel, valamint a család ízlése szolgáltathatja az alapot. Leggyakrabban húsok sütésébél és grillezésnél használjuk őket.
Boltokban is kaphatóak, azonban érdemesebb házilag elkészíteni az egyszerű fűszersót, hiszen a bolti változatok nemcsak a fűszert és a sót tartalmazzák, hanem különböző adalékanyagokat is amelyek például puhítják a húst. Ez alapesetben nem rossz ötlet lenne, csak a mesterséges összetevők miatt jobb elkerülni.
A következő lista ételek szerint tartalmazza azokat az egyszerű fűszersókat, amelyeket érdemes használni a sütés-főzés során.
Saláták, padlizsán, pulykamell: Só és bazsalikom.
Grillezett szárnyasok: Só és majoranna
Birkahúsból készült ételek: Só és szegfűbors
Levesek: Só és zöldségkeverék
Hal: Só és citrom vagy narancshéj reszelve
Zöldségek (grillezett, párolt): Só és bors
Zöldségek, sültek: Só és kakukkfű
Gomba: Só és rozmaring
Az egyszerű fűszersók házilagos felhasználása a következő módon történik: Az elkészíteni kívánt húsokat vagy zöldségeket kívülről jól bekenjük fűszersóval és attól függően, hogy mennyire szeretjük fűszeresen fél-egy órát állni hagyjuk és csak utána sütjük vagy grillezzük meg az elkészíteni kívánt ételt. A fűszersók felhasználási területei nagyon sokrétűek. Használják őket még ivókúrákhoz, bőrápoláshoz illetve fogápoláshoz is.