Minden háztartásban van legalább egy ezüst tárgy: ékszer, régi pénzérme, szuvenír stb. Egy idő után feketés foltok „díszítik”, piszkossá válnak ezüst tárgyaink. Az ezüst tisztítása házilag is lehetséges, alább néhány tippet mutatunk be, melyek alkalmazásával újjá varázsolhatjuk azokat.
Mielőtt elkezdenénk tisztítani ezüst tárgyunkat, áztassuk be egy órára, majd – hogy ne karcolja össze a mintázatot – a fluorid tartalmú fogkrémet egy puha fogkefére vagy rongyra nyomva óvatosan súroljuk le, a végén vízzel öblítsük le. A szennyeződések egy perc alatt eltűnnek, és tiszta, fényes felületet kap a tisztítandó tárgy. Főként evőeszközök, tányérok, tálcák, gyertyatartók tisztítására ajánlott ez a módszer.
A főtt burgonya leve szintén alkalmas ezüst tisztítására házilag. A felületi szennyeződéseket úgy eltávolítja, hogy nem hagy nyomot rajta. A folyamat egyszerű: felfőzzük a burgonyát egy kis vízbe, míg sűrített állagú lesz, és annyira hagyjuk hűlni, hogy meleg maradjon, de ne legyen forró. A levet egy pohárba töltjük és belerakjuk az ezüsttárgyat úgy, hogy a burgonyalé teljesen ellepje. 5 perc után újként fog mutatni. Miután kivettük a léből, egy nedvszívó ronggyal vagy papírtörlővel tisztítsuk meg, ne hagyjuk magától megszáradni!
Ezüst tisztítása házilag egy másik módszerrel: Vegyítsünk össze azonos arányban hidrogén-peroxidot és alkoholt, rakjuk bele a tisztítandó ezüsttárgyat, és hagyjuk 20 percig ázni benne. Amikor kivesszük, öblítsük le vízzel, majd egy ronggyal vagy papírtörlővel töröljük le.