Fűszernövényeket mindenki használ a mindennapjai során, általában szárított állapotban. A boltokban minden megkapható zacskókba csomagolva. Ha azonban kibontjuk őket, látjuk, hogy sok nagyon törmelékes, apró darabokból áll. Ennek az oka, hogy legtöbbször nem a legszebb leveleket szárítják le és teszik el. Aki már vágta le igazi növényről, például bazsalikomról a levelét, az tudja, hogy a friss fűszernövénynek nincsen párja.
Ezért merül fel az igény a legtöbb emberben, hogy házilag termessze meg magának a zöld fűszereket. A nagy áruházláncokban kaphatóak cserépben a legkülönbözőbb fűszernövények, azonban legtöbben arról számolnak be, hogy ezeket megvásárolják, hazaviszik és 1-2 napnál tovább nem élnek. Leveleik leszáradnak, újabb hajtások nem keletkeznek rajtuk.
Az oka ennek nagyon egyszerű. Ezeket a növényeket nagyon kis cserepekben tartják, jól betápoldatozva. Mikor hazavisszük őket, megszűnik a tápanyag utánpótlásuk és kiszáradnak. Meg lehet próbálni ha ilyet vásárolunk, hogy azonnal átültetjük egy jóval nagyobb cserépbe.
A legjobb megoldás azonban, hogy ha házilag növesztjük a kívánt fűszernövényt magról. Kis zacskókban vásárolhatjuk meg a magokat, majd a nedves földbe szórva kicsíráznak, és kis palántákká cseperednek. Ha elérik a megfelelő magasságot, akkor szét kell ültetni őket nagyobb cserepekbe. Készíthetünk melléjük házilag aranyos jelölő pálcikákat is, hogy már a kibújás pillanatától fogva tudjuk, hogy melyik cserépben milyen fűszernövényt termesztünk.