A fondant legelterjedtebb felhasználási módja a kész torták díszítése. Az alaprecept segítségével egy fehér színű masszát tudunk elkészíteni, amelyet utána ízlés szerint színezhetünk annak megfelelően, hogy milyen alkalomra készítünk tortát. A házilag készített fondant nagy előnye, hogy természetes színezőanyagokat tudunk felhasználni a fehér alap színesítésére. Erre jó példa lehet a kakaópor. Ha mégis olyan színűt szeretnénk készíteni, amelyhez nem találunk természetes színező anyagokat, akkor természetesen a házilag készített fondantot is színezhetjük mesterséges zselé alapú színezékekkel.
Első lépésként készítsünk elő 1 kg porcukrot. Én otthon szoktam a porcukrot készíteni elektromos mákdaráló segítségével kristálycukorból, azonban a fondant készítése megköveteli a nagyon finom szemcséjű porcukrot, így ez a házilag készített porcukor nem megfelelő. A boltban kaphatót is át kell szitálnunk, mielőtt hozzáfogunk a fondant elkészítéséhez.
10 g zselatinport, és 6 evőkanál vizet elkezdünk addig melegíteni, míg forró nem lesz. Ezután a tűzről levéve teszünk bele 2 evőkanál mézet és 1 evőkanál margarint. Ezt a felmelegített masszát hozzáöntjük az előzetesen már egy nagy keverőtálba kikészített fél kg porcukorhoz. Ezután addig kell kevergetnünk, amíg tudjuk, majd gyúrás közben annyi cukrot adagolunk hozzá, hogy még formázható állagú legyen a fondant. Ha kész akkor bevonhatjuk vele a tortát vagy színes figurákat is készíthetünk belőle. Ha nem kell azonnal akkor hűtőben 1-2 hétig gond nélkül eláll.