Gluténmentes kenyér készítése házilag

Manapság egyre több helyről hallani, hogy a fehér lisztben található glutén nem egészséges. Emiatt sokan próbálnak meg úgy étkezni, hogy ezt az alkotóelemet elkerüljék. Azok mellett akik egészségesebben akarnak élni, vannak olyanok is akik érzékenyek a gluténra és ezért nem ehetnek fehér lisztből készült kenyeret. A következőekben egy házilag is könnyen elkészíthető gluténmentes összetevőkből álló kenyérreceptet mutatunk be.

Gluténmentes kenyér készítése házilag_

Gluténmentes kenyér készítése házilag_

Hozzávalók (házi gluténmentes kenyér):
20 dkg szezámmagliszt (szezámmag elektromos mákdarálóval ledarálva)
10 dkg lenmagliszt
5-5 dkg tökmag- és napraforgómagliszt
2 tojás
víz
1 kávéskanál szódabikarbóna
csipet só
őrölt bors
fél teáskanál kakukkfű
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál majoranna

A tojásokat fél bögre vízzel a sóval és a borssal habosra keverjük. A liszteket egy másik tálban jól összekeverjük a fűszerekkel és a szódabikarbónával. A tojásos vízhez evőkanalanként adjuk a lisztes keveréket és folyamatosan adagoljuk a vizet is. Nem szabad, hogy túl folyós legyen, mert akkor nem sül jól át, de túl kemény sem lehet, mert akkor nem lehet jól elsimítani a tepsiben. Ha az összes lisztet beletettük és jól elkevertük a megfelelő mennyiségű vízzel, akkor egy sütőpapírral bélel tepsibe kell a tésztát beleegyengetni.

Ehhez a házilag is könnyen kezelhető mennyiséghez használjunk egy nagy gáztepsit és a tészta kb. 1 cm magas legyen. Vigyázzunk, hogy a szélei se legyenek túl vékonyak a házi kenyérnek, mert könnyen megég. Ha a teteje megsült, akkor ki kell venni a sütőből négyzetekre vágni és megfordítani, majd az alját is át kell sütni. Körülbelül 20 perc szükséges a sütéséhez.

  
Iktatva: Egészség, Életmód, Receptek Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013