Manapság sajnos egyre többen szenvednek a gyomorfekélytől. Kialakulásának több oka is lehet. Ezek közül az első helyen a helytelen táplálkozás áll, de az okok között kell megemlítenünk a lelki tényezőket és a stresszt. Ha ezek közül egyik sem áll fent és mégis gyomorfekélytől szenvedünk, akkor joggal feltételezhetjük, hogy bakteriális fertőzés áll a háttérben. A betegség tünetei nem sokkal étkezés után jelentkeznek.
Szerencsére házilag különböző gyógymódok és praktikák állnak rendelkezésre annak érdekében, hogy csökkenthessük a gyomorfekély által okozott kellemetlen tüneteket. Első lépésben az étkezési szokásainkat kell átalakítani. A következő szabályt nemcsak azoknak, akik gyomorfekélytől szenvednek érdemes megfogadni, hanem mindenkinek hasznos lehet.
A legfontosabb, hogy sokszor együnk, de keveset. A házilag készített ételeknél hanyagoljuk a fűszereket, valamint iktassuk ki az étrendünkből a sajtokat és a kolbászféléket. A koffeintartalmú (pl. kávé) és savas dolgok (pl. gyümölcsök) is ronthatják a gyomorfekéllyel küszködők életét. Érdemes olyan ételeket fogyasztanunk, amelyek savfelszívó hatással rendelkeznek, mint például a kekszek vagy akár a natúr pattogatott kukorica.
A gyomorfekély kezelésére házilag alkalmazhatunk gyógynövényekből készített teákat is. Sajnos itt nem elég egyféle teából készítenünk a főzetet, hanem bizonyos keverékeket kell alkalmaznunk. Ugyancsak használhatóak házilag azok a növények is melyek idegnyugtató hatással rendelkeznek. Ezek közé sorolható a levendula, a szurokfű vagy akát a kamilla is.