Bár sok helyen még mindig a karácsonyi ünnepkörhöz tartozik a habcsókfogyasztás, most már egyre inkább kezd elterjedni a vasárnapi kávéhoz is. A habcsók házilag könnyen elkészíthető. Nem kell hozzá nagy szakmai tudás, sem profi eszközök.
A habcsók házilag tojásfehérjéből és cukorból készül. A legbiztosabb adagolás, hogy ahány tojásfehérje, annyi evőkanál cukor. Fontos, hogy a tojásfehérjét pici sóval nagyon keménnyé verjük, utána kanalanként adjuk hozzá a cukrot. Ha már ezzel is kemény habot vertünk, akkor jöhet hozzá a kevés citromlé valamint pár csepp ecet. Ha kedvünk van, akkor ételszínezékkel színes habcsókokat is varázsolhatunk.
Tölthetjük habzsákba és azzal nyomjuk sütőpapírral kibélelt tepsire, de akár kis kanál segítségével is halmozhatjuk a tepsire. A habcsókot házilag készíteni jó szórakozás lehet a gyerekekkel, együtt kis formácskákat is alakíthatunk ki belőlük. A tepsire nyomott formákat megszórhatjuk tortacukorral, de rakhatunk rá diót, vagy mandulát is.
A habcsók házilag nem igényel sok sütést. Alacsony hőfokon, nyitott ajtónál inkább csak szárítani kell, míg a külső része meg nem keményedik. Ha szeretnénk a karácsonyfára is tenni habcsókot, akkor a habcsókkarika a jó választás, hisz azon könnyen keresztül fűzhetjük a cérnát. A délutáni kávéhoz mutatósabb a halmocska. Ha úgy gondoljuk, szeretnénk ízesíteni, kavarhatunk bele kevés kókuszreszeléket, de őrölt dióval is nagyon finom.