A citromfű közismert gyógynövény, sokan isznak rendszeresen citromfűből házilag készített teát. Karakteres íze sokak kedvence. Miért ne készíthetnénk ebből a nagyon finom illatú és ízű növényből is szörpöt házilag magunknak? Az eljárás egyáltalán nem bonyolult, menete és a hozzávalói megegyeznek bármelyik másik szörp házi készítésének a menetével.
Első lépésként a citromfüvet kell beszereznünk. A friss növényt mindig alaposan mossuk át, hogy a szennyeződések a lehető legnagyobb mértékben eltűnjenek a felületéről. Ezután a szintén nagyon alaposan átmosott 2 db nagy citromot karikázzunk fel és tegyük bele két liter vízbe a citromfűlevelekkel együtt. A levelek mennyiségét házilag ízlés szerint adagoljuk.
Ezt hűvös helyen egy napig pihentetjük, majd másnap 200 dkg cukrot és 5 dkg citromsavat keverünk bele és az egészet egyben felforraljuk. Aki savanykásabban szereti az nyugodtan nyomkodja ki a citrom levét is a felforralás előtt. Ha felforrt akkor már készen is van a házi citromfűszörpünk, melyet a citrom karikák és a növény leveleinek eltávolítása után már tölthetjük is az előre kitisztított üvegekbe.
A befejező lépés, hogy az üvegeket száraz dunsztba tegyük, majd ott hagyjuk kihűlni. A házi citromfűszörp fogyasztásához a hígítási arányt mindenkinek magának kell kikísérleteznie, hiszen van aki erősebben, van aki gyengébben szereti.