Kürtőskalács sütése házilag

Kezdetben szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy kürtőskalácsot otthon nem lehet sütőben sütni. Sokan nem is gondolják, hogy házilag is könnyedén elkészíthető ez a finom édesség. Első lépésként be kell szereznünk olyan formákat amelyekre majd fel fogjuk a kürtőskalács tésztáját tekerni. Ha találunk boltban kaphatót azt a legegyszerűbb megvásárolni, azonban ha elég kreatívak vagyunk akkor házilag is készíthetünk magunknak. Megfelelő lehet például egy henger erre a célra ha azt sütőpapírral beborítjuk, vagy vásárolhatunk méretre vágott alumíniumcsöveket is.

Kürtőskalács

Kürtőskalács

A házilag készült kürtőskalács receptje:
50 dekagramm finomliszt
élesztő
250 ml tej
2 evőkanál kristálycukor
4 db tojás
egy kevés só
15 dekagramm vaj (8 dekagramm a tésztába, a többi a forma megkenéséhez, ha nem használunk sütőpapírt)
dió, kakaó, kókusz ízlés szerint

A hozzávalókból tésztát gyúrunk a vaj kivételével. Ezt akkor tesszük csak bele a tésztába, amikor az már elválik az edény falától. A tésztát körülbelül egy óra hosszat meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kinyújtott tésztából csíkokat vágunk majd úgy tekerjük fel a formákra, hogy egy kicsit fedjék egymást. Ha ezzel készen vagyunk egy kicsit meggörgetjük az asztalon, majd vizezés után cukorba forgatjuk. Sütés közben többször átforgatjuk, hogy egyenletesen süljön. Ha megsült a házilag készített kürtöskalács, ízlés szerint forgathatjuk kókuszba, kakaóba, dióba.

  
Iktatva: Receptek Címkék: ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2012