A mascarpone vagy krémsajt a modern konyha egyik alapeleme. Nagyon sok mindenre felhasználható, ám a háziasszonyok főként sütemények elkészítésekor veszik elő a hűtőből. Mivel manapság az egészséges életmód nagyon előtérbe került, egyre több ember igénye, hogy amit csak lehet otthon, házilag készítse el magának.
Csakúgy, mint mindennek a mascarponenak is természetesen elkészíthető a házi változata is. A házi mascarpone alapanyaga a tejföl. Ezt a legegyszerűbb, ha boltban vásároljuk meg, azonban ha valaki szeretné ez is elkészíthető házilag is. A házi mascarpone elkészítésének első lépése, hogy egy tálba helyezünk egy gézdarabot, majd ebbe beleöntjük a mikróban felmelegített tejfölt. Melegíteni csak annyira kell, hogy a savó kiváljon, tehát nem szabad túlhevíteni. Ha nem melegítjük fel a tejfölt, akkor csak annyiban különbözik az eljárás, hogy tovább fog tartani amíg a savó kicsepeg.
Miután a savó kicsepegett, a tejfölt beteszem a hűtőbe. A hűtőben töltött időtartamtól függ, hogy menyire lágy illetve kemény mascarponet kapunk. A minimum hűtési időnél figyeljünk arra, hogy egy nap mindenképpen kell neki, de nem ritka, hogy három napig is állni kell hagyni a kicsepegtetett tejfölt.
A kicsepegett savót sem kell feltétlenül eldobni, ezt sütemények készítésénél vagy kenyérsütésnél fel lehet használni. Egy befőttesüvegbe téve sokáig eláll a hűtőben. A mascarponet fűszerekkel elkeverve sósan is fogyaszthatjuk.