A rántott dolgokat mindenki szereti, hús, sajt, zöldségek. Ezek készítésekor rengeteg fáradt olaj keletkezik, amit nem szabadna sem a kukába kidobni, sem a csapba kiönteni. Nem sok dologra használható fel a megmaradt olaj, azonban van mégis valami, aminek még hasznát is vehetjük a háztartásban. Házilag készíthetünk belőle mosószappant, és ami a legjobb az egészben, hogy a mosószappan készítése házilag egyáltalán nem bonyolult.
Néhány hozzávalóra lesz csak szükségünk, melyek többsége megtalálható a háztartások nagy részében, a többit pedig könnyen beszerezhetjük. A házi mosószappan összetevői a következőek: 1 liter használt olajhoz 1 evőkanálnyi méhviasz kell. Ezen kívül 3 dl víz, egy kis só kell, valamint a jobb illat miatt citrom vagy narancs illatú aromát is beszerezhetünk. Ami esetleg nehezebben beszerezhető az a nátrium-hidroxid, ebből 1,5 dekagrammra lesz szükségünk.
A mosószappan készítése házilag a következő: A lúgot oldjuk fel óvatosan vízben, eközben pedig az olajat kezdjük el a méhviasszal gázon melegíteni. Miután a viasszal összemelegedett beleöntjük a nátrium-hidroxidos vizet és kevergetjük. Ezután jöhet bele a só és az illataroma is. Ha mindent belekevertünk, akkor műanyag dobozokba kell kiönteni és 1 napig állni hagyni.
Egy nap elteltével ki lehet venni a házilag készített mosószappan darabokat a formákból és feldarabolni a kívánt nagyságúra. Ezután a kész mosószappant hűvös helyen kell körülbelül egy hónapig tárolni. A lúg használata miatt kesztyű és védőszemüveg használata szükséges.