A rizstej egyre nagyobb szerepet kap az egészséges táplálkozás kialakításában manapság. Csak a nevében szerepel a tej szó, maga az ital nem tartalmaz. Ez azért is jó hír, mert aki laktóz érzékeny az is nyugodtan fogyaszthatja ezt a házilag is könnyedén elkészíthető italt. Ha nem szeretnénk a rizstejet natúran fogyasztani, akkor ízesíthetjük is kedvünk szerint.
A házilag készített rizstej hozzávalói a következőek: 2 pohár rizs, 5 dl forró víz, 1 pohár cukor, 5 dl hideg víz, fahéj és vaníliás cukor az ízesítéshez. A házilag készített rizstej inkább üdítő helyett fogyasztható, tápanyagtartalma nem túl magas. Ha barna rizsből készítjük, akkor a tápanyagtartalom kismértékben növelhető.
A rizstej készítése házilag nem túl bonyolult: Töltsük bele a rizsszemeket egy befőttes üvegbe, tegyük bele a vaníliát és a fahéjat, öntsük rá a forró vizet és fedjük le, majd hagyjuk állni legalább egy éjszakát. Másnapra a rizsszemek meg fognak duzzadni. A keveréket tegyük turmixgépbe és turmixoljuk össze jó alaposan.
A turmixolás után jó alaposan szűrjük le a keveréket, hogy az edényben csak tiszta lé maradjon. A leszűrt natúr rizstejet ízesíthetjük kedvünk szerint. A legáltalánosabb a vanília, de például mandulával is nagyon finom. Az ízesítés után öntsük fel hideg tejjel, hogy ne legyen annyira sűrű. A kész házi rizstejet tartsuk hűtőben és hidegen fogyasszuk.