Szaloncukor készítése házilag

A Karácsony közeledtével mindenkiben felmerül a kérdés, hogy idén milyen ízesítésű, milyen márkájú szaloncukrot vásároljon. Az egyik legfontosabb szempont a szaloncukor ára, de emellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a minőséget sem. Az olcsóbb nagy üzemi szaloncukrok nagyon egészségtelenek és sok szintetikus anyagot tartalmaznak. Ha van elég időnk házilag is készíthetünk a családunknak szaloncukrot és nem csak Karácsonykor. Már csak abban kell megegyeznünk, hogy a sok ízvariáció közül éppen melyiket készítsük el.

A házilag készített szaloncukornak megvan az az előnye, hogy az alaprecept elkészítése után a masszát több részre szedhetjük, és így egyszerre tudunk gyártani többfajta ízű szaloncukrot. Az alaprecepthez fél kg cukorra és 2 dl vízre lesz szükségünk. A szaloncukor masszáját folyamatos kevergetés között addig kell főznünk, míg átlátszó anyagot nem kapunk. Ha a massza készen van, annyi keverőtálba kell szétosztanunk, ahány féle ízű szaloncukrot szeretnénk készíteni.

Szaloncukor

Szaloncukor

Mivel házilag gyártjuk, megvan az a lehetőségünk, hogy csak természetes ízesítést alkalmazzunk, tehát citromot, darált mandulát vagy diót, vaníliát aroma vagy vaníliás cukor formájában vagy akár kókuszreszeléket. Ha belekevertük az ízesítő anyagokat, akkor egy tálcán ki kell nyújtanunk kb. 2 cm magasra.

Miután megdermedt a szaloncukor, vizes késsel kell felvágni. Ezután már csak a fantáziánk szabhat határt, hogy kívülről mivel ízesítjük. Belemártogathatjuk a házilag készített szaloncukrokat olvasztott tej-, ét- vagy fehércsokoládéba, de kókusz vagy csoki reszelékbe is beleforgathatjuk.

  
Iktatva: Receptek Címkék: ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2012