Ilyenkor tavasszal mikor a természet ébredezik, többet vágyunk a szabadban, sőt több zöldséget és gyümölcsöt is kíván a szervezetünk. Választék van bőven, hiszen tavasztól késő őszig sorban érnek az egészségesebbnél egészségesebb vitamindús táplálékok. Ha tavasz, akkor elsősorban a legtöbb embernek a saláta jut az eszébe.
Ennek a növénynek számtalan fajtája van. A legismertebb a fejes saláta, ezt készítik a legtöbben házilag, főleg húsok mellé. A leghagyományosabb elkészítési mód, az ecetes víz mellett, ma már nagyon sokféle házi salátával találkozhatunk. Sokan eszik főételként is, főleg a fogyni vágyók. A házilag készített tavaszi saláta alapanyaga természetesen a saláta, ezt tartalmazza a legnagyobb mennyiségben.
A saláta kiválasztásánál kreatívak lehetünk. Használhatunk fejes-, jég vagy akár madársalátát is. Ezek mellett nagyon kedvelt még a rukkola vagy a salátakeverékek is. Miután alaposan megmostuk és apró darabokra vágtuk a salátát tegyük egy tálba. Aprítsunk fel néhány paradicsomot, esetleg paprikát, majd keverjük a saláta közé. Ezenkívül, hogy tavaszias jellege legyen, tegyünk bele mogyorót vagy pisztáciát. Emellé ízlés szerint mehet bele mozzarella sajt vagy akár főtt tojás is.
Miután alaposan összekevertük a hozzávalókat készítsük el házilag az öntetet a salátára. Ha igazán üde tavaszi salátát szeretnénk készíteni, akkor az öntet alapjául válasszunk natúr joghurtot vagy kefirt. Ebbe aprítsunk medvehagymát vagy friss zöldhagymát. A házilag készített öntettel tálalás előtt öntsük nyakon a salátánkat és keverjük alaposan össze.