Mivel vadhús nem minden nap kerül az asztalra, így az elkészítése sem megy mindenkinek fejből. A következőekben a vadhús házilag elkészített pácolását szeretnénk bemutatni, hogy a sütés után még ízletesebb legyen és még nagyobb sikert arasson a vendégek vagy a család körében.
Alapszabályként leszögezhetjük, hogy friss vadhúst nem szabad elkészíteni házilag, mert ekkor a végeredmény rágós, ehetetlen étel lesz. Muszáj minden esetben pácolnunk, hiszen így fog megfelelőre puhulni. A pácolási művelet itt nem 1-2 óra és nem is egy nap, mint a többi gyakrabban készített hús esetében. A házi pácolás időtartamának meghatározásakor figyelembe kell vennünk mindenképpen a kinti hőmérsékletet és a hús nagyságát is.
A kisebb vadakat, mint például a nyulat vagy a szárnyasokat körülbelül 4 napig, míg a nagyobbakat, ide tartozik az őz vagy a szarvas több mint egy hétig is pácolnunk kell. A vadhúshoz házilag készített páclé a következő alapanyagokat tartalmazza: 3:1 arányban víz és ecet keveréke, 1-2 babérlevél, 10 gramm fekete bors, 5 dkg só, 1 fej vöröshagyma, 1 db sárgarépa, 2 db gyökér.
A vadhús páclevének elkészítéséhez egy óráig főzzük a hozzávalókat, majd leszűrés után hagyjuk szép lassan kihűlni. Ezután a húsra öntjük, majd hűvös helyen tároljuk az előbbiekben ismertetett ideig. Fontos azonban, hogy a pácolás ideje alatt minden nap forgassuk meg a húsokat.