A házilag készített pattogatott kukoricának rendkívül sok változata van, azonban mindegyiknek az alapja a mostani recept, mely a vajas-sós házi pattogatott kukoricáé. Ha ezt jól begyakoroltuk, akkor már csak a fantáziánk szabhat határt a különféle házias ízvilágok elkészítéséhez. Arra azonban szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a sót sokszor el lehet hagyni a házi pattogatott kukorica készítésekor, mert sokszor só nélkül a fűszerek íze jobban dominál.
A vajas-sós házi pattogatott kukorica alapanyagai a következőek: egy evőkanál vaj vagy margarin, egy kicsi olíva olaj, pattogatni való kukorica, egy csipet só. Az elkészítés menete a következő: egy serpenyőbe, amelyiknek van fedője tegyük bele a vajat és az olíva olajat, majd kezdjük el melegíteni. Elég közepes lángon, nem kell túlforrósítani.
Mikor már felolvadt a vaj öntsük bele a pattogatni való kukoricát is. Érdemes előtte egy szitába önteni és átrázni, mert sokszor tele van fehér színű pernyével, amit nem szeretnénk úgysem elfogyasztani. Ha beleöntöttük tegyük rá a fedőt és hagyjuk a lángon.
Egy-két perc múlva elkezd kipattogni, ezért el kell kezdeni mozgatni a serpenyőt, nehogy leragadjon vagy leégjen. (A pattogás kezdete előtt is érdemes lehet már kicsit megmozgatni). A pattogó hang végeztével öntsük ki egy tálba a ész kukoricát , és már kínálhatjuk is.