Minden kisgyerek (és nem csak) szereti a szaloncukrot, és nincs is annál jobb szórakozás, mint az ajándékok kibontása után a fa alatt szaloncukrot majszolni. A boltban kapható szaloncukrok is nagyon finomak, ám ha mi készítünk zselés szaloncukrot házilag, akkor bevonhatjuk a gyerekeket is a készülődésbe. A zselés szaloncukor alapja a finom gyümölcslé esetleg szénsavmentes üdítő. Válasszunk olyat, amit igazán kedvel a család.
A zselés szaloncukor készítésének első lépése, hogy forraljuk fel a gyümölcslét. Attól függően, hogy zselatinlapot vagy porzselatint vásároltunk, az utasítás szerint készítsük el. Bár sokszor azt írják, hogy nem szabad a zselatint főzni, a tapasztalatok azt mutatják, hogy érdemes jó alaposan összefőzni a gyümölcslevet a zselatinnal. Ha készen van, akkor öntsük nagy tepsibe, és hagyjuk hűlni. Érdemes akkorába tölteni, amiben kb. 1 centi vastag lesz a massza, mert az felel meg a legjobban a szaloncukor nagyságának.
Miután teljesen kihűlt, daraboljuk fel, majd forgassuk olvasztott csokoládéba. A zselés szaloncukrot házilag elkészíteni kissé időigényes, de a végeredményért érdemes vele foglalkozni.
A zselés szaloncukor házilag készítve akár étcsokoládés bevonatot is kaphat, ha esetleg azt jobban kedveli a család. A kis szaloncukrokat csomagoljuk vékony sütőpapírba, majd díszes csomagolópapírba. Biztosak lehetünk benne, hogy ez a szaloncukor nagyon hamar elfogy, nem beszélve arról, hogy anyagilag is jobban járunk, ha otthon készítjük el.